open

Dankzij smartphones een veiliger Nederland

5 december 2016 in In de Media - 0 reactie(s)

Tegenwoordig heeft iedereen zijn/haar smartphone altijd en overal bij zich. Hoe mooi zou het zijn als je met je smartphone met z’n allen kan zorgen voor een veiliger Nederland. Hoe? Simyo heeft hierbij een aantal tips voor het zorgen voor veiligheid voor jezelf en anderen via de mobiele telefoon.

Luchtalarm

Elke maandag hoor je rond 12 uur het luchtalarm. Hiermee test de overheid of alle sirenes het doen en of het overal goed te horen is. Daarnaast is het ook om burgers scherp te houden, zodat men na gaat denken over wat je moet doen bij afgaan luchtalarm.

NL-alert

Vind er een levensgevaarlijke situatie plaats of bij calamiteiten, dan zal er anoniem en gratis een tekstbericht gestuurd worden naar iedere smartphone in de directe omgeving. Deze techniek heet ‘cell broadcast’. Zo’n tekstbericht is eigenlijk een verbeterde versie van het luchtalarm. In het bericht staat wat je dient te doen: ‘NL-Alert 06-06-2015 06:10: explosiegevaar LPG-wagen. N651 bij Iependaal. Verlaat direct gebied binnen straal 500 mtr.’ Het alarmsysteem wordt halfjaarlijks getest. 5 december was de laatste keer. Echter is het systeem nog niet helemaal optimaal: sommige mensen krijgen de berichten niet of te laat. Hier wordt nog hard aan gewerkt. Is jouw telefoon goed ingesteld? Check dan de Instelhulp van Crisis.nl.

Amber alert

Er is ook een alarm voor vermiste en ontvoerde kinderen: Amber Alert. Amber staat voor ‘America’s Missing: Broadcast Emergency Response’. Vernoemd naar het vermiste meisje Amber Hagerman in 1996. Hierbij worden de berichten verstuurd via app, social media, sms, e-mail, en organisaties als 9292OV, Connexxion en Nu.nl.

Burgernet

Via Burgernet wordt door de politie  aan de burgers gevraagd of ze willen helpen zoeken naar een voortvluchtige verdachte van bijvoorbeeld straatroof, inbraak of doorrijden na een ongeluk. Op de website kun je zien welke zoekacties nu aan de gang zijn. 

Buitenland

In India hebben ze de app Himmat (‘moed’) gemaakt vanwege het hoog aantal seksueel geweld tegen vrouwen. Wordt een vrouw aangevallen, dan kan ze schudden met haar telefoon. De app stuurt dan locatiegegevens, audio en video door naar de politie. Is er dreiging van een natuurramp? Dan hebben ze in de  Verenigde Staten een survivalapp. Hiermee word je geïnformeerd over natuurrampen en kan je de dichtstbijzijnde schuilplaats bekijken.

 

 

 

Noot van onszelf

Buurtpreventie

Natuurlijk kennen jullie lezers het principe van buurtpreventie inmiddels wel. Simyo noemt Veiligebuurt ook in hun artikel (waarvoor dank). Helaas is digitale buurtpreventie nog een versnipperde community. Diverse buurt apps en platformen schieten uit de grond waarbij het de cohesie in de wijk niet altijd even goed bevorderd. Wij blijven natuurlijk onverminderd knokken om het grootste platform van Nederland te blijven.

Terug naar overzicht

Deel dit bericht en help Nederland veiliger worden

Deel Veiligebuurt.nl

en help Nederland veiliger worden

Deze website maakt gebruik van cookies.