open

Criminelen hebben vrij spel – buurtpreventie was nog nooit zo belangrijk

27 juli 2017 in Laatste nieuws - 0 reactie(s)

De buurten in Nederland worden steeds onveiliger. Door grote personeelstekorten bij de politie, in vooral grote steden, worden zaken als inbraken en diefstallen slecht of zelfs niet opgepakt. Uiteraard leidt dit tot enorme frustratie bij de buurtbewoners.

Zomervakantie verergert de situatie

Logischerwijs helpt de zomervakantie niet bij bestaande tekorten. “Tips over hennepkwekerijen worden bijvoorbeeld tijdelijk niet behandeld en ook gevallen waarin wordt doorgereden na een verkeersongeval blijven liggen”. Agent en voorzitter van politievakbond ANPV, Fred Driessen, betreurt de situatie maar geeft aan dat ze simpelweg met te weinig mensen zijn. “We doen aan noodhulp, we houden de winkel open.  Maar aan het structureel aanpakken van problemen komen we nauwelijks toe”.

Hoe geschokt ben jij? Hoe moet het tekort van de politie volgens jou worden opgelost? Laat jouw reactie hieronder achter.

De oorzaken van dit politietekort

Fred Driessen identificeert een aantal oorzaken van de problemen. Zo zouden de vele grote aantal evenementen die meer politie-inzet nodig hebben één van de oorzaken zijn. Maar ook de bewaking van Joodse instellingen in Amsterdam waar veel eenheden voor nodig zijn.

1.000 meer agenten nodig

“Agenten hebben het tijdens hun dienst soms zo druk dat er nauwelijks tijd is om te eten. We merken ook dat het contact met de burger in de wijk verliezen. We surveilleren niet meer, maar racen er alleen nog maar doorheen in verband met een ongeluk”. Leen Spoor van de Rotterdamse afdeling van ANPV doet daar nog een schepje bovenop. “Het invullen van noodhulpdiensten lukt met pijn en moeite. We kampen met continue onderbezetting”.

Een situatie die vele wenkbrauwen doet rijzen. Er zijn overduidelijk meer agenten nodig, een stuk of 1.000.

Buurtpreventie: oren en ogen van burgers helpen inbraken voorkomen

Als politie inbraken minder oplost en door minder surveillance de kans op inbraken steeds meer toenoeemt, zijn de ogen en oren van de buurtbewoners hard nodig. Door elkaar simpelweg op de hoogte te houden van een verdachte situatie en personen worden inbraken tot 30-50% teruggedrongen. De helft minder inbraken door een simpele gratis app? Ja. Inbrekers denken immers wel twee keer na voordat zij toeslaan in buurten waar buren met elkaar in contact staan.

Zo werkt het:

Benieuwd hoe jouw gemeente scoort op het gebied van veiligheid? Check het hier.

Terug naar overzicht

Deel dit bericht en help Nederland veiliger worden

Deel Veiligebuurt.nl

en help Nederland veiliger worden

Deze website maakt gebruik van cookies.