open

Buurtpreventie kan niet zonder hondenbezitters

4 juli 2017 in Preventie Tips - 0 reactie(s)

Buurtbewoners met honden lopen logischerwijs dagelijks en regelmatig op straat en kennen daardoor de wijk waar zij wonen goed. Dit zijn exact de redenen waarom deze mensen verdachte situaties sneller herkennen. Zij zien meer en vreemde mensen en situaties vallen hen sneller op.

De politie, buren en professionele buurtpreventieteams roepen de hondenbezitters dan ook op om deel te nemen aan de buurtpreventie apps in hun buurt. Hoewel deze groepen er alles aandoen om de buurten van Nederland veiliger te maken, kunnen zij altijd informatie gebruiken – zéker van de buurtbewoners die veel zien.

Een simpele Alert kan een inbraak voorkomen

Met de Veiligebuurt App jouw buren en wijkagenten waarschuwen is een fluitje van een cent. Eén druk op de knop, een korte beschrijving en klaar! En hoe je in de juiste groep terecht komt? Eenvoudig, je wordt automatisch toegevoegd aan de correcte bestaande groepen op basis van de door jou opgegeven postcode.

Gemeentes organiseren speciale bijeenkomsten voor hondenbezitters: Waaks

Niet alleen de politie, ook de gemeente erkent de waardevolle rol van de hondenbezitters. Hoewel gemeentes over het algemeen een terughoudende houding hebben tegenover buurtpreventie, zijn zij wel actief in het aanbieden van cursussen waarin burgers getraind worden verdachte situaties te herkennen en het geven van een goed signalement. Uiteraard worden er tijdens deze sessies ook aandacht besteed aan de veiligheid van deze wandelaars. De gemeente benadrukt dat er vooral een observerende rol voor de hondenbezitter is weggelegd.

“Waaks is een samenwerkingstraject tussen politie, gemeente en hondenbezitters om de veiligheid in de wijk te verhogen en woninginbraak, auto-inbraak en andere vormen van criminaliteit tegen te gaan.”- het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

En deze politie en gemeentes werkten zelfs samen

Vele gemeentes zijn al actief bezig met het werven van hondenbezitters in hun buurt. Zo stonden de politie, de gemeente en het buurtpreventieteam van Winterswijk samen op de markt om hun buurtpreventie initiatieven onder de aandacht te brengen. Dat deden zij overigens op een wel heel ludieke manier die uitermate succesvol bleek. Zij deelden goodiebags uit met een halsband voor de hond in 'politiekleuren' met de tekst 'Situatie niet oké? Mijn baas belt 112!', een zakje hondensnoepjes en informatiefolders over buurtpreventie.

Berend de Jager, politieman in Winterswijk, legt uit waarom zij actief meehelpen in het activeren van de buurtbewoners: “Hoe meer ogen en oren wij in de wijk hebben, hoe beter. Natuurlijk is boeven vangen een taak van de politie, maar wij kunnen het niet alleen. We hebben de oren en ogen van de burgers nodig, én hun meldingen als iets niet in de haak is in hun buurt.”

Vraag jouw buurtbewoners simpelweg via de Veiligebuurt app of een dergelijk initiatief ook in jouw buurt en gemeente bestaat. Let op: vergeet dan niet een aparte discussie te starten zodat je jouw buren niet tot last bent.

Een nieuwe discussie start je eenvoudig middels het ‘+’ icon.

Terug naar overzicht

Deel dit bericht en help Nederland veiliger worden

Deel Veiligebuurt.nl

en help Nederland veiliger worden

Deze website maakt gebruik van cookies.