open

Check nu of jouw wachtwoord is gestolen

8 augustus 2017 in Laatste nieuws - 0 reactie(s)

De politie introduceert een database waar burgers kunnen controleren of hun e-mailadres is gestolen. Regelmatig nemen zij gegevens in beslag wanneer een crimineel netwerk van softwarerobots wordt opgerold.

De veiligheidsapp van NL legt uit hoe het werkt

Hier voer jij jouw e-mailadres(sen) in om te controleren of deze in de database met gestolen gegevens van de politie zit. Is dit het geval? Dan ontvang je binnen een paar minuten een e-mail. Let op; controleer ook je spamfolder. Ontvang je geen e-mail? Dan heeft de politie jouw gegevens niet ontdekt bij het oprollen van verschillende netwerken.

Wat moet je doen als je in de database voorkomt?

De politie adviseert in dat geval alle wachtwoorden te veranderen en je computer op te schonen. De pc heeft dan hoogstwaarschijnlijk een virus.

Wil jij dit soort tips, nieuws en herinneringen altijd ontvangen? Download de veiligheidsapp van Nederland.

  • Als eerste op de hoogte van een inbraak bij jou in de buurt
  • Het belangrijkste nieuws over veiligheid op je telefoon
  • En alleen een bericht als het jouw veiligheid betreft. Geen bericht, goed bericht.

Let op!

Let op: als jouw gegevens zijn gestolen volgens deze database, dan betekent het niet dat ze per definitie veilig zijn nu een crimineel netwerk is opgepakt. Het kan namelijk zo zijn dat de gevens zijn doorverkocht naar andere criminele partijen.

60.000 e-mailadressen in één jaar – blijf controleren

Directeur Digitale Dienstverlening bij de politie, Ron de Milde, beandrukt het feit dat je vaker dan eens een dergelijke controle moet uitvoeren. “Wij zijn in het afgelopen jaar bij de in beslag genomen computers al meer dan 60.000 mailadressen tegengekomen. En dat is natuurlijk nog maar het begin, want we vullen dit databestand voortdurend aan”.

De politie mág jou niet contacten als jouw gegevens zijn gevonden

“Uit oogpunt van privacy mag de politie in beslag genomen data niet openbaar maken. Daarom is het ons helaas niet toegestaan om getroffen burgers zelf actief te informeren. Door deze database aan te bieden kunnen mensen dus zelf actie ondernemen”.

Veiligebuurt zal haar gebruikers blijven herinneren deze controle uit te voeren

Digitale veiligheid en privacy is enorm belangrijk. Het delen van telefoonnummers, e-mailadressen en meer is gevaarlijk en moet met zorg worden gedaan. Tim van Belkom, oprichter en CEO van Veiligebuurt: “Onze gebruikers downloaden een veiligheidsapp en wij voelen ons dan ook verantwoordelijk voor het waarschuwen van onze gebruikers over deze gevaren. We hebben er dan ook voor gekozen om hen één keer in de zoveel tijd te herinneren aan deze simpele check. In 1 minuut kunnen controleren of je e-mailadres veilig is, is enorm veel waard.”

Terug naar overzicht

Deel dit bericht en help Nederland veiliger worden

Deel Veiligebuurt.nl

en help Nederland veiliger worden

Deze website maakt gebruik van cookies.