open

Politie zet 'boef' in voor test met Veiligebuurt app

12 oktober 2017 in Laatste nieuws - 0 reactie(s)

“Een innovatief en interactief spel, waarbij we met elkaar met andere ogen naar onze eigen woon- en werkomgeving kijken en informatie delen over verdachte situaties, voertuigen of mensen. Het spel maakt duidelijk hoe belangrijk het is om goed te kijken en te luisteren en leert de buurtbewoner wanneer zij wel en niet de politie kunnen/mogen bellen en op welk telefoonnummer.” – Politie Breda

De boef: wijkagent in burgerkleding

Gisteren en afgelopen maandag organiseerde de politie in Aalst, Gameren, Hedel en Well dit spel; Boef in de Wijk. Een wijkagent ging in burgerkleding de straat op en zette meerdere inbraken in scène. "Ik heb brandgangen, smalle paden en doorgaande wegen bewandeld. Al die tijd heb ik met een breekijzer en een zaklamp rondgelopen. Ik ben een aantal keren mensen tegen gekomen die bij 'goeie avond' wensten, mij vreemd aankeken, maar vervolgens gewoon doorliepen. Ik had de hoop dat deze 'getuigen' 112 zouden bellen om de politie te alarmeren, maar helaas gebeurde dit niet."

De kracht van de buurtapp niet te ontkennen

Na een tijdje werd de Veilige Buurt App geactiveerd en wat er toen gebeurde is volgens de wijkagent 'met geen pen te beschrijven'. "Ik zag mensen uit hun woningen komen, mensen naar hun auto sprinten en mensen met hesjes in de wijk lopen. Ik hoorde dat men druk op zoek was naar mij en voelde mij als een kat in het nauw. Ik werd in alle dorpen letterlijk opgejaagd door bewoners."

 Tijdens de actie hebben veel mensen hun informatie doorgespeeld in de Veilige Buurt App. Tijdens de actie hebben in Gameren 60 getuigen zich gemeld, in Aalst 141 getuigen, in Hedel 140 en in Well 48. De 'boef' werd in de meeste vallen binnen 10 minuten aangehouden.

"Het viel mij op dat, nadat de melding was uitgegeven via de app, er veel mensen op straat liepen", schrijft de wijkagent. "Mensen lieten hun hond uit, stapten op scooters en in auto's om naar mij uit te kijken. Ik was blij dat ik geen 'echte' boef was. Ik heb lettelijk vanuit de ogen van een boef gezien hoe burgers samenwerken met de politie via de veilige buurt app. Op zo'n manier wil je hier geen boef zijn."

Politie Bommelerwaard steunt de Veilige Buurt App sinds april van dit jaar.

Ontdek of er bij jou een Boef in de Wijk wordt georganiseerd

Boef in de Wijk is een initiatief van de gemeente en politie. Om te achterhalen of er ook bij jou in de buurt dit succesvolle evenement wordt georganiseerd kun je het beste:

  1. Contact opnemen met jouw wijkagent (die vind je hier)
  2. Contact opnemen met de gemeente

Je kan tevens bij bovenstaande partijen aangeven dat je graag een Boef in de Wijk bij jou in de buurt ziet - mocht dit nog niet op de agenda staan.

Terug naar overzicht

Deel dit bericht en help Nederland veiliger worden

Deel Veiligebuurt.nl

en help Nederland veiliger worden

Deze website maakt gebruik van cookies.