open

Hoe jij (gewelddadige) berovingen kunt voorkomen

17 juni 2017 in Preventie Tips - 0 reactie(s)

Op vrijdag 9 juni werd bij een oudere dame op de Aartshertogenlaan aangebeld door een voor haar onbekend persoon. Deze man gaf aan dat er een gaslek was en dat hij alle kostbaarheden wilde zien ten behoeve van de verzekering. Nadat de dame de spullen had getoond en ze even later nogmaals ging kijken waren haar spullen verdwenen.

Het overkomt de besten

Beroving door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij jou aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij je geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het jou niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen.

Voorkom dat jij het slachtoffer wordt

De volgende tips kunnen helpen voorkomen dat jij, je moeder, vader of (oudere) buur slachtoffer wordt van een babbeltruc:

 • Kijk voor je de deur open doet wie heeft aangebeld. Kent jij de persoon niet en vertrouw je het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouw je het nog niet? Bel dan 112.
 • Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.
 • Zorg dat jouw deur op een kier kunt zetten met een deurketting, kierstandhouder, etc. of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kun je zien wie er voor jouw deur staat zonder meteen open hoeven te doen.
 • Babbeltrucs en overvallen vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Blijf ook overdag alert op mensen met verkeerde bedoelingen.
 • Laat onbekenden jouw huis niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen.
 • Heb jij je telefoon of geld nodig? Laat mensen dan buiten wachten en sluit de deur. Neem nooit een portemonnee mee naar de deur. Het is ook handig om een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meterkast bijvoorbeeld).
 • Komen onbekenden aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112.
 • Laat vreemden geen gebruikmaken van de toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.
 • Wissel geen geld aan de deur.
 • Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De een maakt een praatje terwijl de ander het huis binnensluipt.
 • Doe de achterdeur op slot als je alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur binnen terwijl je aan de voordeur aan de praat wordt gehouden.
 • Geef nooit jouw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
 • Betaal geen (porto)kosten voor niet door jezelf bestelde pakjes. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.
 • Er is vaak sprake van buitverwachting. De overvaller verwacht dat er geld, sieraden of autosleutels in de woning zijn. Het is daarom belangrijk om over dit soort bezittingen met zo weinig mogelijk mensen te praten. Voorkom dat je grote geldbedragen thuis bewaart.

Geweld bij babbeltrucs

In sommige gevallen verloopt een babbeltruc in combinatie met bedreiging en/of geweld. Zo kan een babbeltruc uitlopen op een woningoverval. Mocht jij slachtoffer worden van een woningoverval, dan is het verstandig om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om jouw veiligheid. Het is beter om het signalement van de dader(s) in u op te nemen en wanneer de gelegenheid daar is dit direct op te schrijven. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen.

De politie adviseert ook voor woning overvallen het RAAK-principe: Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goed en Kijken. Bel zodra het kan 112.

 

Terug naar overzicht

Deel dit bericht en help Nederland veiliger worden

Deel Veiligebuurt.nl

en help Nederland veiliger worden

Deze website maakt gebruik van cookies.