open

succesvolle samenwerking Veiligebuurt en Politie Bommelerwaard

Samenwerking met bewoners zorgt voor minder inbraken en grotere heterdaad-kans.

Zowel bewoners als politie erg positief over gezamenlijke deelname

Successen

Hogere heterdaad-kans, doordat veel mensen alert zijn en er veel extra getuigen zijn

“Tijdens de meldingen hebben wij in de buurtgroepen Gameren (223), Aalst (314), Hedel (388) en Well (134) extra getuigen gehad, waarvan bijna 50% actief is tijdens een melding” aldus Tomas, wijkagent Politie Bommelerwaard.

Minder inbraken, door samenwerking tussen bewoners en politie

"Mensen lieten hun hond uit, stapten op scooters en in auto's om naar de verdachte uit te kijken. Ik heb gezien hoe burgers samenwerken met de politie via de veilige buurt app. Op zo'n manier wil je hier geen boef zijn" aldus Dave, wijkagent Politie Bommelerwaard. Dit succes, onder andere met de oplossing van een vermissing van een minderjarige, werd ook door de nationale media opgemerkt (item NPO1 – Goedemorgen Nederland). 

Hoe werkt het?

  • De politie (wijkagenten) maken onderdeel uit van de Veiligebuurt buurtpreventiegroep samen met de buurtbewoners
  • Als er een 112 melding komt bij de politie, dan deelt de bewoner of de politie deze melding in de Veiligebuurt app met de buurt
  • De buurt is dan alert en kan helpen uitkijken (signalement, vluchtrichting) en dit in de Veiligebuurt app delen met de politie en de rest van de buurt
  • Op deze manier zijn er meer ogen op straat en is het voor de politie eenvoudiger om de verdachte aan te houden.
  • Na aanhouding geeft de politie terugkoppeling in de Veiligebuurt app aan de buurt Demonstratievideo van de politie Bommelerwaard over werking en het gebruik.

Hoe dit te organiseren in elke buurt?

Het grote voordeel is dat dit werkt in elke buurt in Nederland. Vraag als buurtbewoner of jouw wijkagent(en) ook deelnemen aan de Veiligebuurt app en jouw buurtpreventiegroep. Dit kan je doen door hen te berichten en hen te wijzen op “bovenstaande successen” en “hoe het werkt” of door het ons te laten weten, zodat de wijkagent met jou contact op kan nemen per e-mail. Hiernaast is het helemaal ideaal als de wijkagenten de Veiligebuurt app ook nog gaan promoten (via hun social media) in de buurt, zodat nog meer mensen deel kunnen nemen.

tomas.jpg

Deze website maakt gebruik van cookies.