open

Gemeente Purmerend kent ook al buurtpreventie groepen, nu is ook Veiligebuurt actief.

Buurtpreventiegroepen (zoals Whatsapp groepen of Veiligebuurt groepen) zijn een initiatief van bewoners en fungeren als extra ogen en oren voor de politie. Via de groep worden verdachte situaties gedeeld met aangesloten bewoners uit de buurt. Opvallende situaties waarbij je je afvraagt of ze wel kloppen; is het wel oké? Denk bijvoorbeeld aan (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling. Natuurlijk ook bij een acute dreiging zoals een daadwerkelijke inbraak of ongeval werkt buurtpreventie goed. Buren zijn immers als eerste ter plaatse en kunnen elkaar goed helpen of de politie helpen als getuigen. Zo zijn er ook in gemeente Purmerend al buurtpreventie groepen actief. Hoe meer buren mee doen hoe beter het werkt.

Het gebruik van WhatsApp buurtpreventie groepen wordt steeds populairder. Deze groepen zijn de extra ogen en oren in een buurt. Zodra bewoners iets verdachts zien of horen, zoals (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling, dan kunnen ze eenvoudig een melding maken in hun buurtgroep. Op die manier is iedereen in de buurt op de hoogte. Het landelijke platform Veiligebuurt is wellicht de beste oplossing omdat deze het nog makkelijker maakt voor buurtbewoners om mee te doen. Het kost minder werk voor beheerders en privacy is ook goed geregeld. Niet iedereen wil graag hun 06-nummer delen met honderden buren. Belangrijk: Dit staat los van het feit dat bewoners, bij een verdachte situatie, altijd eerst de politie dienen te bellen.

De oprichting van een buurtpreventie groep is en blijft een burgerinitiatief. Inwoners van de gemeente Purmerend die een Veiligebuurt groep willen oprichten, kunnen dit geheel zelfstandig doen maar kunnen ook - voor advies en ondersteuning - contact opnemen met de gemeente Purmerend via: Anja Bonnes (wijkmanager) of Martine van Vliet (Team Integrale Veiligheid) via (0299) 452 452 of info@purmerend.nl.

De gemeente vindt het oprichten van Whatsapp-groepen een goed initiatief, maar het is en blijft een initiatief vóór en dóór burgers. De politie gebruikt zelf Burgernet om inwoners uit te laten kijken naar dieven, overvallers en vermiste personen. De WhatsApp-groepen zijn een goede aanvulling voor de buurtpreventie, want het werkt veel sneller als buurtbewoners elkaar onderling informeren. De politie maakt zelf geen deel uit van de WhatsApp-groepen maar moet bij elke verdachte situatie wel met 1-1-2 als eerste hiervan in kennis gesteld worden.

Een goede richtlijn voor deelnemers aan een WhatsApp-groep is het SAAR-principe:

S: signaleren
A: alarmeren van de politie, bel 112
A: appbericht versturen in de Whatsapp-groep
R: reageren door bijvoorbeeld duidelijk te maken dat er mensen thuis zijn door het licht in huis aan te doen. Of wanneer u op dat moment op straat bent, de persoon een goedenavond te wensen.Een goed signalement voor de alarmering en om te WhatsAppen bestaat uit een beschrijving van de persoon en het eventuele voertuig van de persoon in combinatie met de locatie. Het kan vaak ook handig zijn om het tijdstip te noteren wanneer u een verdachte situatie opmerkt.

 

*|MC:SUBJECT|*

 

 

 

 
OPEN DE VEILIGEBUURT APP

 

 

 

Buurtpreventie met Veiligebuurt app

Veiligebuurt is heel makkelijk in gebruik. Download de app en registreer je met je postcode en email. Dan zul je automatisch lid worden van de juiste buurtgroep.
Vervolgens vragen we iedereen om te helpen leden te werven. Heb het er eens over met je buren, want hoe meer buren meedoen hoe veiliger je buurt wordt. Buurtpreventie werkt omdat vele ogen alert zijn en men makkelijk en snel contact heeft met elkaar.

Download de app hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.