Insluipen

Een vooral in de zomerperiode populaire manier van inbreken is insluipen. Hier kleven relatief weinig risico’s voor de inbreker aan omdat hij niets hoeft ‘te breken’, hij hoeft alleen maar door te lopen. Wanneer hij onverhoeds de bewoner tegen het lijf loopt maakt hij zijn excuses, zegt bij het verkeerde huis te zijn en vertrekt weer. Het risico gepakt te worden voor een strafbaar feit is minimaal.

Gelegenheidsdelict

Insluiping is een gelegenheidsdelict en ‘gelegenheid maakt de dief’. Een insluiper maakt gebruik van openstaande ramen of deuren op de begane grond, maar ook op de eerste verdieping door op een aanbouw, schuurdak of op andere manier omhoog te klimmen (regenpijp of ladder).

Wat kun je hier tegen doen?

Sluit ramen en deuren die je niet in het zicht hebt. Ook als je thuis bent. En vergeet niet ramen en de deuren te sluiten wanneer je het huis verlaat, al is het maar een paar minuten. Want een inbraak plegen is een kwestie van seconden.

Onaantrekkelijk

Maak je woning voor insluipers onaantrekkelijk. Een handtas, dure elektronica, smartphone of laptop in het zicht trekt de aandacht van een insluiper. Ook autosleutels die van buitenaf zichtbaar op het kastje in de hal liggen, kunnen maken dat een insluiper probeert binnen te komen.

Bel 112 bij verdachte situatie

Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, heeft de politie hulp nodig. Bel altijd 112 als je in je buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor jou onbelangrijk. Let op personen die niet in je buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen.

Alarmeer ook je buren

Gebruik de Veiligebuurt app om verdachte situaties, inbraken en pogingen tot inbraak te melden aan je buurtgenoten. Doe dit meteen. Dieven slaan vaker toe in dezelfde buurt en doen dit meestal kort achter elkaar. Is er bij je ingebroken? Help je buren door hen te alarmeren zodat ze het kunnen voorkomen, maar ga ook direct beveiligingsmaatregelen nemen voor je eigen woning. Inbrekers komen ook vaak terug op hetzelfde adres (als gestolen goederen net vervangen zijn door nieuwe exemplaren)!