Wat is een babbeltruc?

Een babbeltruc is een smoesje waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. De politie ontwikkelde vier korte preventiefilms om ouderen alerter te maken op de risico’s die kunnen leiden tot diefstal via babbeltrucs. Daarnaast bevatten de films tips waarmee ouderen hun eigen veiligheid kunnen vergroten.

Bekijk in dit filmpje verschillende babbeltrucs in de supermarkt (filmpje is in 3D en is van het CCV).

Tips ter voorkoming van babbeltrucs

Veilig aan de deur

Deze film gaat over de risico’s van het aannemen van een postpakket. Een pakketbezorger steelt door een smoes en afleidingsmanoeuvre de pinpas en pincode van het slachtoffer:

Filmpje over babbeltruc met pakket.

Veilig in huis

De risico’s van het binnenlaten van onbekenden staan in deze film centraal. Een onbekende komt met een smoes binnen bij een oudere, waarbij het slachtoffer wordt afgeleid en bestolen. De film bevat preventietips.

Tip

Laat niet iedereen zomaar binnen. Gebruik een deurspion om te zien wie er voor de deur staat. Tegenwoordig hoef je niet per se een gat in de deur te boren, maar kun je ook met digitale deurspionnen veilig wonen. Een mooi voorbeeld hiervan is de digitale deurbel, hiermee kun je altijd zien wie er voor je deur staat, ook als je niet thuis bent!

Deze video gaat over de risico’s van het binnenlaten van onbekenden.

Veilig pinnen

Hoe herken ik een babbeltruc bij een pinautomaat?

Tijdens het pinnen wordt in dit filmpje de pincode van het slachtoffer afgekeken. Vervolgens wordt het slachtoffer gevolgd en afgeleid, zodat ook de pinpas gestolen kan worden. De film bevat preventietips:

Wees altijd alert als u pint!

Bij een veelvoorkomende vorm van een babbeltruc pint het slachtoffer boodschappen bij een supermarkt of neemt hij of zij geld op bij een pinautomaat. Ongemerkt kijkt de dader over de schouder mee om de pincode te achterhalen.

Daarna steelt de dader de pinpas met een smoesje, door u bijvoorbeeld af te leiden in de supermarkt. Of hij laat bijvoorbeeld een briefje van € 5 of € 10 vallen en tikt degene die pint op de schouder. Vervolgens weet hij het slachtoffer te overtuigen dat hij of zij geld heeft verloren. Het slachtoffer stopt het geld in de portemonnee. Even later komt dezelfde persoon weer bij het slachtoffer en zegt dat het geld toch van hem of haar is.

Soms is er nog een tweede dader in het spel. Het slachtoffer laat zich overrompelen en pakt vervolgens zijn of haar portemonnee om het geld terug te geven. De dader weet ondertussen het slachtoffer zo af te leiden dat de pinpas ongemerkt uit de portemonnee wordt weggenomen. Vervolgens haalt de dader grote bedragen van de rekening. Soms wordt er gebeld met een smoes om zo alsnog de pincode te pakken te krijgen. Vooral ouderen worden slachtoffer van deze babbeltruc.

Hoe vergroot ik mijn veiligheid tijdens het pinnen?

 • Pin indien mogelijk binnen bij een bank, maar wees ook daar alert en pin veilig.
 • Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af.
 • Laat u niet afleiden. Ook niet als iemand zegt dat u bijvoorbeeld een bankbiljet of iets anders liet vallen. Denkt u dat het geld toch van u is? Stop dit dan in uw jaszak en niet in uw portemonnee.
 • Staat iemand te dicht bij u? Vraag voordat u gaat pinnen of deze persoon een stukje naar achteren gaat. Bent u met zijn tweeën? Laat dan de tweede persoon zorgen dat er afstand blijft.
 • Berg uw geld en pinpas in aparte vakjes van uw portemonnee op.
 • Bent u toch slachtoffer geworden? Blokkeer dan direct uw pinpas en doe aangifte bij de politie.

Hoe voorkom ik dat grote bedragen van mijn rekening gehaald worden?

Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening gehaald kunnen worden, is het verstandig om geld dat niet direct nodig is, van uw lopende rekening over te boeken naar een spaarrekening. Als u daarnaast via uw bank zorgt dat u niet onnodig (veel) ‘rood’ kunt staan op uw lopende rekening, voorkomt u ook dat anderen grote bedragen van uw rekening kunnen halen.

Tevens is het belangrijk om een dagopnamelimiet in te stellen. Automatisch staat deze op ongeveer 1000 euro. Stel deze limiet bij naar bijvoorbeeld 200 euro. Bij eventueel diefstal van uw pinpas en pincode is de schade minder groot. Vraag uw bank naar de mogelijkheden.

Deze video gaat over de risico’s bij het pinnen.

Hoe blokkeer ik mijn bankpas of creditcard?

Is uw pinpas of creditcard gestolen? Neem dan direct contact op met uw bank om de passen te blokkeren. Zo voorkomt u dat de dader geld kan opnemen met uw pas. Hieronder vindt u contactgegevens van de verschillende banken.

 • Bankpas (m.u.v. ING) 0800-0313
 • Bankpas ING 058-212 6000
 • Mastercard (m.u.v. ING) 030-283 5555
 • Mastercard ING 058-212 6000
 • American Express card 020-504 8666
 • American Express cheques 0800-022 0100
 • Thomas Cook Card 0800-022 8630
 • Visa Card 020-660 0611
 • Diners Card 020-654 5511

Banken strenger

Sinds 1 januari 2013 hanteren banken strengere regels rond terugbetalen als u slachtoffer bent van babbeltrucs. Banken betalen niet of minder snel terug als de pincode wordt doorgegeven. Ook blijft gelden dat de pinpas los van de code moet worden bewaard.

Veilig aan de telefoon

Deze film gaat over de risico’s van het geven van persoonlijke informatie via de telefoon. Een onbekende geeft zich uit voor bankmedewerker en weet met een smoes achter de pincode te komen en de pinpas te stelen. De film bevat preventietips.

Filmpje over een babbeltruc per telefoon.

Hoe doe ik aangifte van een babbeltruc?

Bel met de algemene meldlijn 0900-8844 als de dader verdwenen is en bel met 112 als de dader nog in de buurt is!

Tips om een babbeltruc te voorkomen

In dit bestand vindt u een aantal tips om een babbeltruc te kunnen voorkomen.

Tips voor veilig doneren aan de deur

In dit document vindt u een aantal tips voor het veilig geven van geld aan collectanten