De Veiligebuurt-app en de bijbehorende website zorgen ervoor dat bewoners alerter worden en zich veiliger voelen, ook wordt het vertrouwen in de politie groter. Deze app wordt nu in samenwerking met de bewoners van Nesselande en Zevenkamp ontwikkeld.

Met de Veiligebuurt-app kan iedereen ontspannen over straat lopen, relaxed ’s avonds thuis op de bank voor de tv zitten en zonder zorgen een dagje weg, wetende dat het veilig is. Rotterdammers kunnen onderling communiceren, informatie delen en op de hoogte blijven van relevante (veiligheids)nieuwtjes uit hun straat en buurt. De app is gratis te downloaden en te gebruiken, en dat blijft ook in de toekomst zo. Iedereen met een smartphone kan de Veiligebuurt-app dus gebruiken. In de toekomst komt er mogelijk een interface bij voor externe partners. Gemeenten, politie maar ook commerciële partijen kunnen dan aanhaken, zodat zij hun diensten rond veiligheid kunnen verbeteren.

Zonder drempels

Veiligebuurt richt zich niet alleen op de actieve of betrokken buurtbewoners. Iedereen kan eenvoudig in contact komen met zijn/haar buren, zelf beslissen of hij/zij alleen wil meelezen, of ook actief wil bijdragen. Dit is het eerste platform dat mensen bindt op basis van locatie en zonder drempels als het kennen van elkaar of elkaars telefoonnummer. Ook hoeft niemand zich op te werpen als initiatiefnemer, aanmelden is genoeg om waar dan ook te beginnen. Mensen worden door het systeem automatisch aan elkaar gekoppeld. De bewoners hebben zelf, met hulp van Veiligebuurt, de regie over de inhoud en input.

Rol gemeente

Er is slechts een kleine rol voor de gemeente Rotterdam. Dit platform is dan ook niet bedoeld voor het doorgeven van klachten of vragen over kapotte verlichting en dergelijke aan de gemeente, maar uitsluitend voor communicatie tussen bewoners onderling.

Twee fases

Begeleider vanuit de gemeente Rotterdam, directie Veiligheid, Dick Hagers: “De toekenning van een bijdrage vanuit CityLab010 zal gebruikt worden voor fase 1, namelijk het testen van een minimale versie op basis van de primaire behoeften van de deelnemende wijken. De techniek moet werken en de basis moet op orde zijn, voordat het verder wordt ontwikkeld. Na goed verloop van fase 1 en minstens 500 deelnemers, wordt een bijdrage voor fase 2 toegekend voor het verder ontwikkelen en het werven van meer deelnemers in heel Rotterdam.”

Meer informatie? Zie het plan op CityLab010.nl.

Bron: https://www.citylab010.nl/veiligebuurtapp