In het kader van de Week van de Veiligheid heeft de politie Bommelerwaard deze week in dorpen in Maasdriel en Zaltbommel samen met de bewoners en de Veiligebuurt app geoefend om beter samen te kunnen werken. Zo kunnen boeven tegen worden gehouden.

Regio

Steeds meer bewoners in heel Nederland bekommeren zich om de veiligheid in de buurt. Denk aan buurtpreventie en buurt app groepen. Hoewel dergelijke initiatieven al goede resultaten hebben opgeleverd, kan het effect verder worden vergroot als bewoners beter samenwerken met elkaar en met de politie. Met het speciaal opgezette spel ‘Boef in de wijk’ wordt gesimuleerd dat er een boef in de wijk is om zo te kijken hoe bewoners via de Veiligebuurt app elkaar en de politie snel op de hoogte kunnen stellen en vervolgens snel kunnen handelen.

‘Boef in de wijk’

Tijdens de Week van de Veiligheid maken mensen in heel Nederland op initiatief van de politie door het ‘Boef in de wijk’ spel kennis met verdachte situaties. Tomas Sluiter van de politie Bommelerwaard legt uit waarom deze simulatie kan helpen bij het aanhouden van boeven: “Het spel maakt duidelijk dat het belangrijk is om goed te kijken en luisteren en hoe je het beste verdachte situaties door kunt geven aan de politie.” Afgelopen maandag werd het experiment in twee dorpen in Zaltbommel gedaan en woensdag waren twee dorpen in Maasdriel aan de beurt. De persoon die de gouden tip gaf of de boef aan wist te houden kreeg een prijsje. Via de facebookpagina’s van de politie Zaltbommel en Maasdriel worden de ervaringen gedeeld.

Veiligebuurt app

Tijdens het spel wordt gebruik gemaakt van de Veiligebuurt app, de speciaal ontwikkelde app die bewoners eenvoudig met elkaar en de politie verbindt. Burgers weten zo wat er speelt en kunnen indien nodig de hulp van hun buren inschakelen. Voor veiligheidsinstanties levert dit nuttige informatie over onveilige situaties op, waardoor ze slimmer en efficiënter kunnen werken. Tim van Belkom, oprichter van Veiligebuurt, is blij dat de Veiligebuurt app wordt gebruikt voor de simulatie. “De Veiligebuurt app is ontwikkeld om contact tussen bewoners en de politie op het gebied van veiligheid zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en zo de buurt veiliger te maken. Wijkagenten kunnen zich eenvoudig aanmelden bij een of meerdere buurten. Als er iets gebeurt is de wijkagent snel op de hoogte en kan zo snel schakelen.” De Veiligebuurt app wordt al op veel plekken in heel Nederland gebruikt en het aantal gebruikers groeit snel. De app is beschikbaar voor iOS en Android.

Bron: https://www.detorenbommelerwaard.nl/nieuws/algemeen/264167/-boef-in-de-wijk-leert-bewoners-bommelerwaard-boef-te-stoppen-