Waarom is het belangrijk dat je veiligheidsmeldingen van buurtgenoten kan ontvangen?

Samen zie je en hoor je meer. Een van je buren ziet een persoon zich verdacht gedragen in jouw straat, maar twijfelt of hij 112 zal bellen. Uiteindelijk belt hij de hulpdiensten niet. Een dag later blijkt bij andere buren die een weekendje weg waren ingebroken te zijn en zij doen aangifte bij de politie en hun verzekering. Een paar dagen later sijpelt dit nieuws (mond-op-mond) de buurt in.  Ook hoor je dat een dag na de eerste inbraak in de straat achter je ingebroken is. Gelukkig is er niet bij jou ingebroken, maar je had het wel fijn gevonden als je eerder op de hoogte was geweest en nog fijner natuurlijk als er helemaal geen inbraken in jouw buurt waren.

Meldingen kunnen ontvangen van je buren is belangrijk omdat:

  1. Je samen alert bent en tijdig preventiemaatregelen kan treffen
  2. Je samen sterk bent en elkaar kan helpen in situaties van nood

Een melding van je buren had het verschil kunnen maken

Door de verdachte persoon te melden op de app had de twijfel om 112 te bellen weggenomen kunnen worden door de buurtgenoten. Wellicht was deze persoon zelfs heterdaad aangehouden door de politie of in ieder geval verstoord in zijn “werk” door de buurtbewoners. In deze situatie waren buurtbewoners ook direct alert geweest en hadden ze simpele preventiemaatregelen kunnen treffen om een inbraak te voorkomen.

Ontvang meldingen

Met de Veiligebuurt app kun je snel en gemakkelijk meldingen ontvangen van buurtgenoten.  Nadat je geregistreerd bent met je postcode word je automatisch lid gemaakt van je buurtgroep en straatgroep. Wanneer een buurtgenoot een melding maakt van een onveilige situatie dan ontvang je direct een notificatie op je mobiele telefoon (en een geluid als je geluid aan hebt staan).

Notificatie van melding ontvangen

Melding tonen

Nadat je op deze notificatie getikt hebt, zal de app starten en je de melding tonen. Vervolgens kun je aangeven of je alert bent en/of reageren. Hierdoor weet de melder meteen of buurtgenoten kunnen helpen of nuttige informatie hebben. Wil je van bepaalde type meldingen geen notificatie ontvangen? Zo stel je meldingsnotificaties in.

Melding ontvangen

Meldingen ontvangen zonder nummer delen

Met de Veiligebuurt app heb je een krachtig middel om samen met je buurtgenoten op de hoogte te blijven van misstanden in de buurt. Hiernaast kun je er samen wat aan doen zonder dat je van iedereen in je buurt een 06-nummer nodig hebt.

Meer meldingen ontvangen

Hoe meer buurtgenoten mee doen, hoe meer ogen en oren in je buurt. Heb je het idee dat niet alle veiligheidszaken in je buurt gemeld worden? Help dan mee met de verspreiding van de Veiligebuurt app in jouw straat en buurt.

Zelf een melding maken

Ten slotte kun je meer dan meldingen ontvangen met de Veiligebuurt app. Heb je zelf een onveilige situatie gezien of gehoord? Dan maak je op deze manier een melding aan je buurtgenoten. Maak bij een melding maken gebruik van de SAAR methode.

SAAR methode

SAAR staat voor Signaleer, Alarmeer, App en Reageer.

Signaleer

Neem verdachte situaties waar, dus houd je ogen en oren open.

Alarmeer

Bel de politie via 112.

App

Maak een melding aan je buurtgenoten in de Veiligebuurt app, zodat zij op de hoogte zijn en eventueel kunnen helpen.

Reageer

Verstoor (samen) een eventuele inbraak, maar stel je eigen veiligheid voorop.